Login  •  Register


The time is now: Tue Apr 25, 2017 2:55 am

Emaculation wiki  •  Delete all board cookies



Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 22 posts ]
Print view Previous topic  |  Next topic
Author Message
PostPosted: Mon Nov 28, 2016 11:09 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
I'm attempting to emulate mac os 8.6 on my windows 10 pc, using an iso I downloaded and a rom from my macintosh.

It gets to the os loading screen and then crashes with a c++ runtime error.

The stderr.txt file says
Code:
Illegal Instruction at 00005608, opcode = 00823b00


I'm at a loss as to what I did wrong. I followed the wiki tutorial all the way.

My sheepshaver_prefs:

disk C:\Users\name\Desktop\Mac\SheepShaver\macos8.hfv
disk C:\Users\name\Desktop\Mac\Apple Mac OS 8.6\Apple MacOS 8.6 (PowerPC).iso
extfs
screen win/1024/768
windowmodes 3
screenmodes 63
seriala COM1
serialb COM2
rom C:\Users\name\Desktop\Mac\SheepShaver\macosrom.ROM
bootdrive 0
bootdriver 0
ramsize 536870912
frameskip 8
gfxaccel true
nocdrom false
nonet false
nosound false
nogui false
noclipconversion false
ignoresegv true
ignoreillegal false
jit true
jit68k false
keyboardtype 5
keycodes false
mousewheelmode 1
mousewheellines 3
ignoresegv true
idlewait true
keycodes false
mousewheelmode 1
mousewheellines 3
enableextfs false
debugextfs false
extdrives CDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
pollmedia true
etherpermanentaddress true
ethermulticastmode 0
routerenabled false
ftp_port_list 21
portfile0 C:\B2TEMP0.OUT
portfile1 C:\B2TEMP1.OUT


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Mon Nov 28, 2016 11:26 pm 
Offline
Forum All-Star
User avatar

Joined: Fri Nov 27, 2009 5:11 am
Posts: 1555
Quote:
ignoreillegal false


I think you may have missed part of the tutorial? That should be true.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Nov 29, 2016 12:14 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
adespoton wrote:
Quote:
ignoreillegal false


I think you may have missed part of the tutorial? That should be true.


Oh, that was true before. I changed it thinking it might solve the problem. It does this when that is true as well.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Nov 29, 2016 10:03 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 4707
Location: Amsterdam, Netherlands
Exactly which rom file do you use? You may want to try a different rom file. The new world rom file that you can find on the redundant robot site will work fine with SheepShaver and macOS 8.6.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Nov 29, 2016 5:00 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
Ronald P. Regensburg wrote:
Exactly which rom file do you use? You may want to try a different rom file. The new world rom file that you can find on the redundant robot site will work fine with SheepShaver and macOS 8.6.


The rom I was using was from the system folder of my macintosh. I also tried this with one of the roms that came with sheepshaver.

I also just tried it with the new world rom from redundant robot, same error. At this point there's nothing from my original system being used.

The iso I'm using is from here.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Nov 29, 2016 8:31 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 4707
Location: Amsterdam, Netherlands
The rom file and the iso should both work fine with SheepShaver and I do not see anything unusual in your prefs file (but I am more familiar with SheepShaver on OSX than on Windows).
Maybe try one of the other recommended SheepShaver builds here: viewtopic.php?f=20&t=5325


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Nov 29, 2016 8:58 pm 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
The image you are trying to boot with is no good.

Image

Better try with a working one e.g. here: http://macintoshgarden.org/apps/macos-753-emulators
The OldWorldRom from RedundantRobot is needed in that case. ;)


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 2:21 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
24bit wrote:
The image you are trying to boot with is no good.

Image

Better try with a working one e.g. here: http://macintoshgarden.org/apps/macos-753-emulators
The OldWorldRom from RedundantRobot is needed in that case. ;)


Do you have a link to an iso for os 8? That's the version I was originally trying to emulate.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 10:13 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 4707
Location: Amsterdam, Netherlands
24bit wrote:
The image you are trying to boot with is no good.

Image

The image is fine. The message will not be shown if the iso file is locked, is set to be read only on the host machine.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 12:06 pm 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
Yes Ronald, my bad. Forgot to lock the ISO in OSX. :oops:
Anyway the image in question does not boot on my side, SS sits there like this forever.

Image

The Mac Anthology is a good source for all Mac OS flavors from 7 to 9.
Max1zzz has the DVD images on his server: http://macintoshgarden.org/forum/max1zz ... mac-server
However those flavors don´t come with system folder, so SS has to be booted from a working volume for installing.
For 8.5, the first DL here should be fine: http://macintoshgarden.org/apps/mac-os-85-851-update
I´m not aware of a ready to go 8.6 international, I merely own the German MacOS CDs. :)

If 9 is fine for you, a 9.0.4 CD image is here: http://macintoshgarden.org/apps/os-904-us
I did not try whether its bootable.
If you wish, I may extract a 8.6 installer image from the MacOS Anthology on my shelf.
Should it be English or another language covered there?
http://macintoshgarden.org/apps/mac-os-anthology-99


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 1:21 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 4707
Location: Amsterdam, Netherlands
The image boots fine here (OSX 10.11.6), can't imagine why it does not boot on your side. There was a choice of servers from which to download the image, I chose the German server.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 2:07 pm 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
Strange. Same here, 10.11.6.
I can't recall which mirror I used for DL. As it works for you, there may be another obstacle on Rax´s side.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 4:11 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
24bit wrote:
Strange. Same here, 10.11.6.
I can't recall which mirror I used for DL. As it works for you, there may be another obstacle on Rax´s side.


It must be my system, because I've tried with several different install medias. Unless I managed to download several different broken images in a row.

My system specs:

Windows 10 64-bit
Nvidia GTX 960m
Intel i7

I don't think that really has much to do with it.
I've tried with various compatibility settings, so if my OS is the problem, then it's a Windows 10 issue.


The program is being run in admin mode, and I've set all my images so far to read-only.

I also just tried with a toast file I found on macintosh garden, set it to read-only, and got the same error (again it's a windows c++ runtime error).

Maybe sheepshaver isn't working well with another program on my system?


Edit
I just tried with the 8.5 toast file from the link above and it booted just fine. Can I just go download one of the os 8.6 update files on macintosh garden, and how would I install that?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 4:30 pm 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
Good to know you got things rolling finally!

I would create another volume for 8.6 and install the OS there.
Boot with the volume you installed 8.5 on and try the installer from the 8.6 images that refused booting.
You may have a lot, say 2GB, virtual HDDs in SheepShaver with different OS on it.
SS boots from the topmost entry in the volumes list.

My W10 laptop just finished upgrading to 1607, I´ll have a look how things work over there.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 5:08 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
24bit wrote:
Good to know you got things rolling finally!

I would create another volume for 8.6 and install the OS there.
Boot with the volume you installed 8.5 on and try the installer from the 8.6 images that refused booting.
You may have a lot, say 2GB, virtual HDDs in SheepShaver with different OS on it.
SS boots from the topmost entry in the volumes list.

My W10 laptop just finished upgrading to 1607, I´ll have a look how things work over there.


So I created a hardfile on the volumes tab, them from within mac os I copied one of my iso files into it. Is that right?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 7:45 pm 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
Sounds doable, yes. Mount your ISO with this gem inside the emulator:
http://macintoshgarden.org/apps/virtual ... cd-utility

Usually its sufficient to add the wanted ISO in SheepShavers volumes list.
SS mounts it and the installer can be run from there.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Nov 30, 2016 10:17 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
24bit wrote:
Sounds doable, yes. Mount your ISO with this gem inside the emulator:
http://macintoshgarden.org/apps/virtual ... cd-utility

Usually its sufficient to add the wanted ISO in SheepShavers volumes list.
SS mounts it and the installer can be run from there.


I don't know what to do with that img file once I extract it from the sit.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Dec 01, 2016 4:43 pm 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
Sorry Rax, I was distracted with KB3200970 on a T420.

Where did you get stuck and what is your goal right now?
Files of IMG, DSK, ISO nature (and some more) are best added to the volumes list in the SS GUI.

Image

It is also possible to copy IMG or ISO to a SS volume via the This_PC "volume"
IMG should mount with the MacOS DiskCopy app, Toast or ISO will need the utility linked above.
If you want to install 8.6 from one of your ISO images, add it to the volumes, boot from your 8.5 volume and run the installer from the ISO with a blank volume as target.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Dec 01, 2016 5:00 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
24bit wrote:
If you want to install 8.6 from one of your ISO images, add it to the volumes, boot from your 8.5 volume and run the installer from the ISO with a blank volume as target.


Whenever I add another image to the volumes list sheepshaver freezes on the startup screen.

When I just add the 8.5 toast and a hard file it boots, but now I also have the cd utility img in the list and it's just sitting on the starting up screen. Same thing when I add the 8.6 iso.

And also when I take out the other images and it boots, it freezes when I try to use disk copy to mount the image.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Dec 01, 2016 7:55 pm 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
Too bad, that really sounds weird.
Did you make a clean install of W10 or was it upgraded from W7?
I recall issues with a clean W10 installation, but have no idea what was wrong.

Is a virtual machine with XP or W2K an option for you maybe?
Lets hope someone else sorts out your issues...


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Dec 01, 2016 8:00 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Nov 28, 2016 10:59 pm
Posts: 9
24bit wrote:
Too bad, that really sounds weird.
Did you make a clean install of W10 or was it upgraded from W7?
I recall issues with a clean W10 installation, but have no idea what was wrong.

Is a virtual machine with XP or W2K an option for you maybe?
Lets hope someone else sorts out your issues...


I bought the laptop with windows 10. I'm sure if there's anything on my system causing the problems it is my OS doing something weird. I suppose I could try a VM but I don't think I want to go that far.

This question was just about booting though, and I can do that now. Thanks for helping!


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Fri Dec 02, 2016 11:12 am 
Offline
Forum All-Star

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 947
Location: Germany
Sure I do see your point - a VM may be too much hassle if you don´t need it badly. :)

As all is well with my upgraded rig, my guess is that some backward compatibility for SS is missing with pristine W10 laptops.
Maybe try to install DirectX 9c by hand. From a gaming page:
Quote:
Windows 10 comes packed with the newest edition of DirectX 12. Our favorite game SWTOR is created and still uses only Directx 9. In order for it to display its beauty, the system needs to emulate al the DirectX 9 effects, which may slow it down and result in a poor performance. By installing the DirectX 9 package manually, we stop that process of simulation and allow our PC to use the original files the game is designed for, thus, in theory at least, speeding the process up. This installation wont make SWTOR run smooth and flawlessly, but it will likely boost it at least a bit. I have done this since the game’s launch in 2011 on multiple versions of Windows – Windows 7, Windows 8 + 8.1 and now Windows 10.

Also double check that the GTK installed is the one from the "always sart with this" DL. http://www.open.ou.nl/hsp/downloads/She ... 5_2010.zip
Last not least, it may help to clean out Windows with TuneUp Utilities 2014 or a similar app.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 22 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
 

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group