Login  •  Register


The time is now: Sat Jul 11, 2020 2:15 pm

Emaculation wiki  •  Delete all board cookies



Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 12 posts ]
Print view Previous topic  |  Next topic
Author Message
PostPosted: Mon May 25, 2020 7:49 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon May 25, 2020 7:46 pm
Posts: 6
Hi guys, could you tell me how to set up the internet connection under SheepShaver? I have installed MacOS 9 in the most recent version of SheepShaver under macOS Catalina 10.15.4.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue May 26, 2020 6:56 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 6017
Location: Amsterdam, Netherlands
In preferences, set Ethernet interface to slirp (as instructed in the setup manual).

In OS9, set the TCP/IP control panel to Ethernet and DHCP (as instructed in the setup manual).


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Mon Jun 01, 2020 4:16 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon May 25, 2020 7:46 pm
Posts: 6
Yes I did the same settings, but under the IE5 of OS9, it always says
"Security failure. The server reply is invalid."

And under the TCP/IP setting, what DHCP Client ID should be input?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Mon Jun 01, 2020 3:04 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 6017
Location: Amsterdam, Netherlands
IE in OS9 is old and will not work with most current websites.

Try Classilla, it is a more modern browser, specifically for OS9: https://www.floodgap.com/software/classilla/

If slirp networking is enabled at setup and if TCP/IP is set to Ethernet and DHCP server, the slirp network addresses will be obtained automatically as soon as you try IP network access (for instance with a browser):

IP Address: 10.0.2.15
Subnet mask: 255.255.255.0
Router address: 10.0.2.2
Name-server address: 10.0.2.3

The Client ID field can be left empty.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Mon Jun 01, 2020 3:53 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon May 25, 2020 7:46 pm
Posts: 6
Thank you Ronald for your reply.

However, when I try to open Classilla, it says "There is not enough memory to open Classilla (zero K needed, 1,013,760K available)". In the virtual machine settings of SS, I allocate 1,024M RAM for OS 9. It cannot access this size of memory?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Mon Jun 01, 2020 5:11 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 6017
Location: Amsterdam, Netherlands
Probably either you tried to run the app from the Unix disk, or you tried to run it from the desktop after moving it directly from Unix to the desktop. The application will not run that way. The message is misleading, it has nothing to do with memory.

Read about how to use of the Unix disk / shared folder feature in our setup manual: https://www.emaculation.com/doku.php/sh ... _unix_disk


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Mon Jun 01, 2020 7:24 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon May 25, 2020 7:46 pm
Posts: 6
Thank you so much Ronald. I did the real copy of Classilla to the OS 9 volume, and it all works fine.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Jun 11, 2020 4:27 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon May 25, 2020 7:46 pm
Posts: 6
Hi Ronald, one more question please.

Is there any way to have two copies of Sheepshaver folder working, one with classic ROM and the other with new ROM, so that I can switch between System 7 and OS 9 without replacing the ROM and Hard drive image file each time?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Jun 11, 2020 7:31 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 6017
Location: Amsterdam, Netherlands
You can set up .sheepvm virtual machines, each with its own setup. See the setup manual here: https://www.emaculation.com/doku.php/sh ... l_machines


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Jun 11, 2020 10:16 am 
Offline
Forum All-Star
User avatar

Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Posts: 1391
Location: Germany
There is nothing wrong with sheepVM, but why not use the 4MB OldWorldROM all the time?
The OldWorldROM does boot images made with NewWorld, you may also use the Start Volume Control Panel
to switch from say, 8.6 to 7.5.3 - at least thats what I am doing all the time.
My host OS is Mojave, other hosts may behave different.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Thu Jun 11, 2020 10:47 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 6017
Location: Amsterdam, Netherlands
Yes, the oldworld rom can be used with all System/MacOS versions that can run in SheepShaver.

The Startup Disk control panel will only work when the emulated machine is subsequently restarted. When SheepShaver is launched again it will always start up from the topmost bootable volume, regardless the choice made in the control panel.

(I did not try to use the Startup Disk control panel in years because it would crash SheepShaver in OSX. Not anymore, apparently.)


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Sat Jun 13, 2020 5:32 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon May 25, 2020 7:46 pm
Posts: 6
Thank you very much Ronald. The .sheepvm solution works perfectly.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 12 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
 

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group