sheepshaver doesn't work correctly in jit mode

About SheepShaver, a PPC Mac emulator for Windows, MacOS X, and Linux that can run System 7.5.3 to MacOS 9.0.4.

Moderators: Cat_7, Ronald P. Regensburg, ClockWise

Post Reply
TheBigB
Inquisitive Elf
Posts: 26
Joined: Sun May 16, 2004 3:25 pm
Location: the macintosh states of apple
Contact:

sheepshaver doesn't work correctly in jit mode

Post by TheBigB »

help! sheepshaver is soooooo slow in generic mode but jit won't work! it gets up to Image and just sits there. when i boot it with extensions disabler it looks like this: Image my config file is:
------------------------
nosound false
nogui false
noclipconversion false
ignoresegv true
idlewait true
seriala file
serialb file
nonet false
jit true
jit68k false
frameskip 5
ramsize 268435456
rom d:\sheepshaver\macos8.6.rom
windowmodes 7
screenmodes 63
gfxaccel true
disk d:\sheepshaver\machd.hfv
cdrom F:
nocdrom false
bootdrive 0
bootdriver 0
pollmedia true
enableextfs false
debugextfs false
extdrives CDE
keyboardtype 5
keycodes false
mousewheelmode 1
mousewheellines 3
------------------------
and my os is windows as you can see from the prefs file and the screenshots.
TheBigB
Inquisitive Elf
Posts: 26
Joined: Sun May 16, 2004 3:25 pm
Location: the macintosh states of apple
Contact:

Post by TheBigB »

*bump* sorry but i can't stand how slow it goes.
TheBigB
Inquisitive Elf
Posts: 26
Joined: Sun May 16, 2004 3:25 pm
Location: the macintosh states of apple
Contact:

Post by TheBigB »

please tell me the problem. i don'r know how to fix it myself! will anyone please help me? PLEEEEEEAAAAAASSSSSSEEEEE!!!!
User avatar
Cat_7
Expert User
Posts: 5256
Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Location: Sittard, The Netherlands

Post by Cat_7 »

Well,

It seems nobody here knows what your problem is ;-)
But let me give it a try: from the config file I gather you are using a rom file from Mac OC 8.6? If so, you should try the rom file from the apple rom update 1.0. The rom itself is version 1.6

Directions on how to obtain the rom can be found on this page on my website:
http://www.ou.nl/open/hsp/Engels/SheepS ... ow_to.html

Cat_7
empy
Student Driver
Posts: 11
Joined: Mon Dec 20, 2004 6:55 pm

Post by empy »

Its odd on one of my friends computer jit worked fine, then on another of my friends jit made all the fonts go invisible like urs.

The persons whoes jit worked had a pentium 4
the persons whoes jit didnt work had some amd cpu.
Not sure if thats anything to do with it
Neospy
Mac Mechanic
Posts: 186
Joined: Mon Jul 05, 2004 10:49 pm
Location: Woodway, Texas, USA
Contact:

Post by Neospy »

Yes, If I remember correctly, Sheepshaver has to have a certain instruction set to run correctly and that P4s have it. Oh and also you need a windows NT based os XP pro, XP home, or 2000. Sheepshaver is very very early in it's port to windows so dont cry. Just use linux if your so mad that it doesnt work right. Oh, and what processor speed are you running at TheBigB? Because no JIT on 3.0 GHz really is okay speed wise.
Got it. Good.

>neospy 8)
gb
Real Swell Guy!
Posts: 116
Joined: Tue Jun 22, 2004 4:20 am

Post by gb »

Ah, hmm, something worth to know about then. AltiVec emulation uses SSE if available, or MMX if available, or generic code. SSE and MMX implementations uses GCC intrinsics, i.e. gcc generated code from specific builtins, not inline direct assembly code.

GCC intrinsics for SSE or MMX used to be broken or operands not correctly ordered depending on gcc versions. Linux versions I use are right because I test them there and also because I maintain the compilation toolchain. I have no control over cygwin compiler and I don't intend to build it myself.

So, I will probably have to rewrite SSE and MMX parts in assembly instead of using elegant intrinsics (which come from ICC, by the way). A new JIT is also an option, since the current implementation is slow but easily portable.
TheBigB
Inquisitive Elf
Posts: 26
Joined: Sun May 16, 2004 3:25 pm
Location: the macintosh states of apple
Contact:

Post by TheBigB »

i'll try to extract the rom on my pc using sheepshaver since my old performa 6116CD isn't up right now. if anyone wants to give me their extracted rom just contact me on aim (CyBrian1) thank you.
Neospy
Mac Mechanic
Posts: 186
Joined: Mon Jul 05, 2004 10:49 pm
Location: Woodway, Texas, USA
Contact:

Post by Neospy »

TheBigB wrote:i'll try to extract the rom on my pc using sheepshaver since my old performa 6116CD isn't up right now. if anyone wants to give me their extracted rom just contact me on aim (CyBrian1) thank you.
Umm... contact my AIM address...

>neospy 8)
TheBigB
Inquisitive Elf
Posts: 26
Joined: Sun May 16, 2004 3:25 pm
Location: the macintosh states of apple
Contact:

Post by TheBigB »

thanks but i managed to extract it with basilisk (i forgot i had it installed. :oops: ) well thanks anyway though
User avatar
PPC_Digger
Forum All-Star
Posts: 1053
Joined: Thu Jul 22, 2004 9:02 am
Location: Israel

Post by PPC_Digger »

Neospy wrote:Yes, If I remember correctly, Sheepshaver has to have a certain instruction set to run correctly and that P4s have it.
SheepShaver uses the "CMOV" instruction which is available on every CPU since the Pentium-Pro (K6 in AMDs).
gb wrote:A new JIT is also an option, since the current implementation is slow but easily portable.
Why not borrow the PearPC JIT? It's quite fast and stable, fully windows compatible, and also has an MMU, so OSX will work on SheepShaver. That shouldn't be a legal problem if SheepShaver is GPL'd (BTW is it GPL'd?).
Neospy
Mac Mechanic
Posts: 186
Joined: Mon Jul 05, 2004 10:49 pm
Location: Woodway, Texas, USA
Contact:

Post by Neospy »

PPC_Digger wrote:Why not borrow the PearPC JIT? It's quite fast and stable, fully windows compatible, and also has an MMU, so OSX will work on SheepShaver.
Well, OSX would not work. With people using the mac os rom update, the rom is identified as a Power Mac 9500 series WGS 9650 series. With a MMU though, we could run 9.1 and 9.2, 9.2.1, and 9.2.2. The only catch with 9 is that we could run OS9forever's OS9helper like I did on my 5500/250.

>neospy 8)
I reached the rank of Moved-In! Yay for me!

P.S. I have a link to my site on pearpc.net they added me and I didn't even a sk! yay!
gb
Real Swell Guy!
Posts: 116
Joined: Tue Jun 22, 2004 4:20 am

Post by gb »

PearPC emulator could be interesting to debug NanoKernel replacements but (i) it's suboptimal too, (ii) likely to still contains bugs since nobody compiled a testsuite yet. Besides, I already have the necessary infrastructure for x86 and x86-64 code generation, better optimizations, etc. Time is simply lacking.

And BTW, having MMU emulation won't make SheepShaver automagically run OSX.

When I say current SheepShaver JIT is slow, that's because current slow down factor (vs. native code) is around 7.5, which makes it run at 13% of native speed. That's not really bad, but the plan is to get more than 40% ;-)
The Balance Of Judgement
Apple Corer
Posts: 271
Joined: Mon Sep 23, 2002 6:53 am

Post by The Balance Of Judgement »

I have the same problem, and I will note I have an AMD Duron system, so it seems it's limited to AMD systems that have this error.

Oh, and I also found that if you check the "Skip Frames" option in the GUI to 30, it runs a little smoother.
tonestone57
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Wed Feb 16, 2005 7:51 pm

Post by tonestone57 »

JIT is not working for me either. Have tried it on 2 systems.

Using Windows XP w/SP2 (on both)

System 1
Athlon XP CPU, 512MB DDR, ATI 8500

System 2
Intel P3 CPU, 256MB PC133, ATI Rage 3D

Narrowed it down to being one of the following:
(1) Does not work in Windows XP (may work in Linux) OR
(2) Only works with Intel P4 cpu.

Could be how the instructions for JIT were programmed (which support only P4s) or maybe not compiled properly for Windows.

Does anyone have an Athlon XP CPU with JIT turned on in Linux or Windows XP? Did you compile SheepShaver?

Bye,
User avatar
PPC_Digger
Forum All-Star
Posts: 1053
Joined: Thu Jul 22, 2004 9:02 am
Location: Israel

Post by PPC_Digger »

I have a mobile AMD Athlon-4 (a rare model between tb and xp) with an S3 ProSavage GPU, and SheepShaver with JIT works fine on both Windows 2000 and Linux.
tonestone57
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Wed Feb 16, 2005 7:51 pm

Post by tonestone57 »

Good to hear it works for you PPC_Digger. Maybe there is still hope then for getting it to work on Windows. (No time to fool around with Linux).

I also tried it on my brother's computer and JIT did not work. His at least booted into Mac OS 8.6, but the menu text was completely missing.
He has an Athlon XP (older Palomino core), 512MB, ATI video card, Windows XP.

Just one thing I forgot to ask. What ROM are you using? I'm using the Mac 8.6 ROM update (from apple site). Just wondering if you have the same or using something different. Maybe the cause.

Would like to narrow it down if possible to find out the cause.

Any others out there want to comment?

Thanks,
ataxy
Master Emulator
Posts: 377
Joined: Sun Jan 25, 2004 3:49 pm
Location: Canada
Contact:

Post by ataxy »

PPC_Digger wrote:and SheepShaver with JIT works fine on both Windows 2000 and Linux.
could it be xp
tonestone57
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Wed Feb 16, 2005 7:51 pm

Post by tonestone57 »

Windows XP is 1 possibility to the problem.

But I also wanted to rule out CPU, Mac Rom version, Windows compiled version of Sheepshaver (& maybe the ATI video).

All 3 machines I tested on had ATI video - though this is highly unlikely to be the cause & would be the very last thing to check out.

PPC_Digger at least says his Athlon 4 runs in JIT in Windows 2000. So by taking him at his word I would believe the Athlon 4 works (& so should the later model Athlon-XP). His statement also proves that Sheepshaver (for Windows) supports JIT.

Once I have a chance I'll have to test it out with Linux to see if it works. But this will only prove that Athlon XP CPU works with JIT in Linux. Which could easily be answered if others would respond.(Save me the trouble of installing Linux to test it out).

Then if I could still not get it to work in Windows XP I would have to assume either it #1 does not work with Windows XP or #2 the windows version does not support JIT (which PPC_Digger said is not true). or #3 JIT does not work with Athlon-XP on Windows XP.

Anyone else have Sheepshaver JIT enabled in Windows (or Linux) on Athlon or Duron processor????

What mac rom? OS (Linux, NT, 2000 or XP)? What CPU? What video card?

Thanks.
Bye,
ataxy
Master Emulator
Posts: 377
Joined: Sun Jan 25, 2004 3:49 pm
Location: Canada
Contact:

Post by ataxy »

well here is my setup and it does not run with jit on

WinXp with sp2
ATI AIW 9800PRO
Athlonxp Tbred-B 2100
macrom the same one as everybody else, by that i mean the one you get true the rom update link that was posted in a couple of post here in this forum
The Balance Of Judgement
Apple Corer
Posts: 271
Joined: Mon Sep 23, 2002 6:53 am

Post by The Balance Of Judgement »

AMD Duron XP +1500
XP Service Pack 1
256MB RAM
GeForce MX2

JIT doesn't work, in fact booting stalls partway into Mac OS 9.
tonestone57
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Wed Feb 16, 2005 7:51 pm

Post by tonestone57 »

Thanks guys. :P

Guess I'll have to try it with Linux to see if JIT works on that OS.

Not sure when or if I'll do this because I don't want to install Linux just to compile & try out Sheepshaver. I also don't use the Mac emulator that much either so it wouldn't be too worthwhile.

I'll post my findings if I get around to trying this out.
tonestone57
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Wed Feb 16, 2005 7:51 pm

Post by tonestone57 »

Ok, I found time to try it out.

This is what I did. I installed MS Virtual PC (lets you run other Operating Systems). Under Virtual PC I installed Linux (Redhat version 9). I downloaded the RPM binary version of Sheepshaver. Installed it. Then configured and ran it (still under Virtual PC w/ Redhat 9 OS).

Sheepshaver worked with JIT box checked and unchecked. Seems to run quicker in Linux than in Windows (would need benchmarks to confirm, but wouldn't be too accurtate since running under Virtual PC).

So, looks like the Windows version (XP at least) was either not ported over correctly or compiled properly. For now I'll assume the 1st. Just too bad, but on the bright side Windows users get to use a Power PC emulator.

This means that either will have to use Sheepshaver on Windows without JIT or Install Linux (dual boot) to run it with JIT.

I'm typing this message in Mozilla web browser under Redhat 9 OS in Microsoft Virtual PC which is running off of Windows XP.

Windows XP Desktop of 1024x768, Virtual PC 800x600 & SheepShaver 640x480.

Posting picture to show SheepShaver running in Redhat below.

[img]/home/nickos/Screenshot.jpg[/img]
tonestone57
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Wed Feb 16, 2005 7:51 pm

Post by tonestone57 »

Here is the picture (Sheepshaver off of Redhat 9 running in Virtual PC) with JIT on.

Image

So, choices are to run with JIT off in Windows XP (not sure for NT or 2000) or get a Linux install (dual boot) to run in Linux with JIT on. Because the Athlon XP seems to support JIT in Linux.
ataxy
Master Emulator
Posts: 377
Joined: Sun Jan 25, 2004 3:49 pm
Location: Canada
Contact:

Post by ataxy »

no but thats for sure that the linux version is faster as it was worked on alot more then the newly ported win version also gb is more of a linux guy i think then a win guy
Post Reply