Login  •  Register


The time is now: Sun Jun 16, 2019 11:09 am

Emaculation wiki  •  Delete all board cookies



Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 14 posts ]
Print view Previous topic  |  Next topic
Author Message
PostPosted: Fri Jan 23, 2004 9:31 pm 
Hi,

got a problem with SheepShaver 2.2.8 (Mandrake RPM). Everything is fine with the setup and there's also no error message etc. It boots but suddenly stops at the grey screen: There seems to be some kind of a floopy booting but after this process the CD-ROM (with the OS CD) isn't responding and everythings seems to freeze.

It's the 8.6 CD (ROM included).

Thanks

Bye

Kilik


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 23, 2004 10:18 pm 
Make sure you un-mount the cd in linux

The same thing happened to me, after i did 'umount /mnt/cdrom' it worked :P


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 23, 2004 10:19 pm 
Offline
Forum All-Star
User avatar

Joined: Mon May 20, 2002 11:50 am
Posts: 1217
Location: Ouraion
In your home directory is a hidden file, I believe called .sheepshaver_prefs. Using a text editor, what are the contents of this file (copy\paste it here)?

What ROM are you using (the one on the CD doesn't work as it's a New World ROM)?

If you run SheepShaver from a terminal prompt, are there any error messages?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 23, 2004 10:20 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Fri Jan 23, 2004 9:47 pm
Posts: 3
Quote:
What ROM are you using (the one on the CD doesn't work as it's a New World ROM)?


The ROM on the 8.6 CD does work with 2.2-8

Im using it myself :lol:


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 23, 2004 10:50 pm 
First of all "Thanks" for you answers. Unfortunatly it's still not working.
Tried to un-mount the drive but still no response.

My CD also isn't booting in (working) Basilisk II (8.1) / Win32

I have tried to "boot" the 8.1-HD-Image (with some stuff on it) from Basilisk II in SheepShaver. It's not working too - [maybe because of the New World Rom from the 8.6 CD for PPCs?]

Thanks again

Kilik


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sat Jan 24, 2004 7:15 pm 
Well, my first SheepShaver test was to see if I got one of the Mac BIOS icon responses(I used a ROM from my 7500/100). This usually reports the smiling Mac if everything is working properly. If there is no disk found it will have a disk icon with a flashing "?" on it. If there is an invalid system disk it will flash an "X" on the disk. Do you get any of those icons?


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sat Jan 24, 2004 9:19 pm 
No, i don't get any of these icons. I am not familiar with the old Mac Operating Systems (just experience with 10 / and of course Linux/Win).

What should be on the screen with a working rom in combination with a NOT installed OS (empty HD)? The "disk" icon?

There should be some reaction?! But there's just the grey screen and no Smiling Computer and there are also no errors in the console (Linux).

I don't get it. ?


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sat Jan 24, 2004 9:32 pm 
Offline
Forum All-Star
User avatar

Joined: Mon May 20, 2002 11:50 am
Posts: 1217
Location: Ouraion
In your home directory is a hidden file, I believe called .sheepshaver_prefs. Using a text editor to open it, please paste the contents of this file here.

If you run SheepShaver from a terminal prompt, are there any error messages?

./SheepShaver


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 25, 2004 6:33 am 
Offline
Apple Corer
User avatar

Joined: Thu Feb 27, 2003 10:09 pm
Posts: 238
Sounds to me like automount has struck again.

I don't know whether that code is a curse or a blessing for the average user, but I tend to lean towards the curse side...I don't like having the computer do funny stuff with my media behind my back.

Recompile your kernel without Automounting support (if you're unfamiliar with the procedure, check out http://www.tldp.org for a fantastic HOWTO on Kernel Recompiling). If you still have any problems after recompiling without Automounting, PM me and I'll see what I can do.

I wholeheartedly recommend people choose a less "Pampering" Linux distro, because you learn the OS FAR better. Debian or Gentoo are good places to start. Same with LFS ;)


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 25, 2004 7:30 pm 
Thanks again,

i have read in this forum that the ROM from the OS 8.6 Install CD should work - but it's not working for me (right now). Maybe i'm doing something wrong?

I have installed (not compiled) the 2.2.8 RPM + Mandrake 9.2. I have 2 CD/DVD-ROMS.

Here's what the hidden prefs-File says:

disk /home/xxx/Mac OS
extfs /home/xxx/
windowmodes 3
screenmodes 0
seriala /dev/tts/0
serialb /dev/tts/1
rom Mac OS ROM
bootdrive 0
bootdriver -62
ramsize 134217728
frameskip 1
gfxaccel true
nocdrom false
nonet false
nosound false
nogui false
noclipconversion false
ignoresegv true
jit true
keyboardtype 5
keycodes false
mousewheelmode 1
mousewheellines 3
dsp /dev/sound/dsp
mixer /dev/sound/mixer
ignoresegv true

Thanks


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 25, 2004 11:21 pm 
What should on the screen if the rom from the OS 8.6 Install CD is used? The Smiling Mac? Or something else?

Thanks


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 26, 2004 2:38 am 
Well, when I had no disks installed to SheepShaver I got the questionmark.


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 26, 2004 7:00 pm 
Hi Thyth,

which rom are you using? I have (like i have written before) the rom from the 8.6 CD and of course the 8.6 CD.

Which Linux Distro & which SheepShaver Versionb are you using?

Do the Icons (Smiling Mac etc.) appear before the Floppy/CD-Drives are initialized?

Thanks!


Top
  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 26, 2004 10:27 pm 
A rom I pulled from an old-world 7500/100 Power Mac I have sitting around. I'm using Slackware 9.0 with the 1-25-04 CVS build of SheepShaver. I'm assuming that it initializes the floppy and CD first to determine that it can't boot from the disks. Have you tried booting it without any disks at all?


Top
  
Reply with quote Post a reply  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 14 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
 

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group