E-Maculation
https://www.emaculation.com/forum/

QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1
https://www.emaculation.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=10055
Page 1 of 1

Author:  peteseta [ Thu Feb 07, 2019 12:21 pm ]
Post subject:  QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

I'm trying to install MacOS 10.1, downloaded from winworld. It is the archive version. When I open the installer and it searches for disks, it doesn't recognize the img I created. It only recognizes the install CD. I followed instructions from the emaculation guide.

My qemu.command is:

Code:
#!/bin/bash
cd "$(dirname "$0")"

./qemu-system-ppc -L pc-bios -boot d -M mac99,via=cuda -m 1024 -prom-env 'auto-boot?=true' -prom-env 'vga-ndrv?=true' -drive file=10.1.iso,format=raw,media=cdrom -drive file=DISK_1.img,format=raw,media=disk -netdev user,id=network01 -device sungem,netdev=network01

Author:  Cat_7 [ Thu Feb 07, 2019 12:52 pm ]
Post subject:  Re: QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

qemu.command seems OK.

Did you start the Disk Utility to first partition and format the disk before continuing the installation?

Best,
Cat_7

Author:  adespoton [ Thu Feb 07, 2019 4:44 pm ]
Post subject:  Re: QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

This is the expected behaviour; you need to launch Disk Utility from within the installer and partition your DMG with an HFS+ partition. Then quit Disk Utility and select the now-visible partition as your install target.

Author:  peteseta [ Fri Feb 08, 2019 4:09 am ]
Post subject:  Re: QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

How do I launch Disk Utility? I don't seem to see a utilities tab like in the current versions os macos recovery.

Cat_7 wrote:
qemu.command seems OK.

Did you start the Disk Utility to first partition and format the disk before continuing the installation?

Cat_7


adespoton wrote:
This is the expected behaviour; you need to launch Disk Utility from within the installer and partition your DMG with an HFS+ partition. Then quit Disk Utility and select the now-visible partition as your install target.

Author:  peteseta [ Fri Feb 08, 2019 4:13 am ]
Post subject:  Re: QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

When I open disk utility, all I see is "Select a button first!" There is a Mac HDD icon and a blank white icon on the left. Nothing happens when I click on either of them.

Author:  sidoh [ Fri Feb 08, 2019 11:36 am ]
Post subject:  Re: QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

It looks like you downloaded one of the betas of 10.1, of which there are several leaked. Judging by your description of the broken Disk Utility, it seems that you have downloaded build 5D15, one of the earliest seeds IIRC. The GM's build number is 5G64, and it should also be on WinWorld. Good luck on your journey!

Author:  adespoton [ Fri Feb 08, 2019 4:56 pm ]
Post subject:  Re: QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

That explains it -- both 10.0 and some of the 10.1 betas did not have the ability to properly format the disk -- so you need to create a formatted disk image elsewhere prior to booting from the install image. The way I did this was by booting a 10.2 guest and creating a couple of blank formatted images with it for 10.1 and 10.0.

Author:  peteseta [ Sun Feb 10, 2019 7:32 am ]
Post subject:  Re: QEMU doesn't show HDD's in Macos 10.1

This works fine with the GM build. Thanks for your help!

Page 1 of 1 All times are UTC
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/