Login  •  Register


The time is now: Wed Dec 11, 2019 6:50 pm

Emaculation wiki  •  Delete all board cookies



Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 14 posts ]
Print view Previous topic  |  Next topic
Author Message
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 8:19 am 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
Hello. Recently I heard about Mac OS X Developer Preview and wanted to install it, especially Developer Preview 3 because it was the first version to introduce Aqua interface. But, I ran into a problem: QEMU hangs at BIOS stage of booting. Here's what BIOS says before it freeze:

Welcome to OpenBIOS v1.1 built on Feb 15 2019 10:05
Trying cd:,\\:tbxi...
MacOS: unable to find a usable NVRAM partition - using offset 0x1400
call-method get-key-map: exception -21

After all of this QEMU hangs.
Can someone help me?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 11:29 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Posts: 4716
Location: Sittard, The Netherlands
Hi,

We need your whole command line to be able to diagnose the problem.

Best,
Cat_7


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 11:32 am 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
Here's my qemu.bat file:

qemu-system-ppc.exe -L pc-bios -boot d -M mac99,via=pmu -m 512 ^
-prom-env "auto-boot?=true" -prom-env "boot-args=-v" -prom-env "vga-ndrv?=true" ^
-drive file=MacOSXdp3.iso,format=raw,media=cdrom ^
-drive file=MacOSXDP3.img,format=raw,media=disk ^
-sdl ^
-netdev user,id=network01 -device sungem,netdev=network01 ^
-device VGA,edid=on ^
-m 256M


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 11:38 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Posts: 4716
Location: Sittard, The Netherlands
Hi,

I would start with removing that second -m parameter (your last line) and setting memory to 128Mb with -m 128 in the first line.
If that doesn't work, set -M mac99,via=pmu to -M mac99, and if that doesn't work, to -M g3beige

Best,
Cat_7


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 11:58 am 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
Now it's just crashing. I think I messed up the config.

Went to CMD and run qemu.bat: getting this error: qemu-system-ppc.exe: g3beige: Could not open 'g3beige': ╨Э╨╡ ╤Г╨┤╨░╨╡╤В╤Б╤П ╨╜╨░╨╣╤В╨╕ ╤Г╨║╨░╨╖╨░╨╜╨╜╤Л╨╣ ╤Д╨░╨╣╨╗.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 12:46 pm 
Offline
Inquisitive Elf

Joined: Tue Jan 29, 2019 6:03 pm
Posts: 25
Try this command line, it works for me in Windows 10:


qemu-system-ppc.exe -L pc-bios -boot d -m 512 -M g3beige -cpu g3 -prom-env "boot-device=cd:9,\\:tbxi" -prom-env "boot-args=-v" -prom-env "vga-ndrv?=true" -drive file=MacOSXdp3.iso,format=raw,media=cdrom -drive file=MacOSXDP3.img,format=raw,media=disk -sdl -netdev user,id=network01 -device sungem,netdev=network01


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 12:55 pm 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
Thanks, it booted up, but it don't recognize hard disk. Maybe I did something wrong?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 12:57 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Posts: 4716
Location: Sittard, The Netherlands
The hard disk has to be pre-formatted from another installation. Perhaps you have 9.2 or 10.X installed? Add the disk to that and then format the disk with Mac OS Extended format.

Best,
Cat_7


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 1:17 pm 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
Thanks. Have all of versions of Mac from System Software 1.0 to Mac OS 9.2.1, so it will be no problem for me.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 1:28 pm 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
Nah. Formatted it in MacOS 9.0.4, still the same thing. 9.2 didn't even recognize the disk.

Edit: Forced Mac OS 9.2 to recognize the disk using Disk Setup. Currently installing Developer Preview by himself. I'll post another message if it won't start.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 2:33 pm 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
It installed, but now I can't get QEMU to boot from the hard disk.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 3:36 pm 
Offline
Inquisitive Elf

Joined: Tue Jan 29, 2019 6:03 pm
Posts: 25
Boot from the hard disk with:

qemu-system-ppc -L pc-bios -m 256 -hda ./MacOSXDP3.img -boot c -prom-env "auto-boot?=true" -M g3beige -cpu g3 -prom-env "boot-args=-v" -sdl


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 3:49 pm 
Offline
Tinkerer

Joined: Thu May 30, 2019 7:06 am
Posts: 78
Thanks. Homever it's very laggy, programs are starting very slowly, I needed to boot it 4 times until it really boots (all the failed starts was stopped by Kernel Panic). I think that's Developer Preview fault. At least it's now fully installed.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 6:06 pm 
Online
Forum All-Star
User avatar

Joined: Fri Nov 27, 2009 5:11 am
Posts: 2753
Location: Emaculation.com
Yes, you're now experiencing DP3 the same way as the rest of us :) Part of it is some bits of QEMU that still need optimization, and instructions that still need to be implemented, but most of it is DP3 being DP3.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 14 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
 

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group