Login  •  Register


The time is now: Wed Sep 19, 2018 2:36 pm

Emaculation wiki  •  Delete all board cookies



Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 5 posts ]
Print view Previous topic  |  Next topic
Author Message
PostPosted: Mon Jul 16, 2018 7:55 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Jul 16, 2018 6:09 am
Posts: 2
Hi everyone.

It is my first post here. First of all, thank you for all your work done.

My question is: some people say that QEMU 3 is capable of running MorphOS (tested with MorphOS 3.11 here)

I have tried to reproduce the same steps but the only thing I get is "Guest has not initialized the display (yet)" or "Trying cd: ,\mac_ppc32\boot.img..." if I remove "-vga none" option from the bat file.

Any suggestions what can I do in order to boot MorphOS 3.11?

Thanks in advance.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Mon Jul 16, 2018 2:24 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Posts: 4392
Location: Sittard, The Netherlands
Hi, and welcome.

I was wondering how long it would take for the first post about morphOS to appear after the item at OSNews.com ;-)

We are a forum concerned with emulation of Mac OS/OSX. So we have no knowledge of running MorphOS.
But as I read that post too, I wonder whether you followed the guide at http://zero.eik.bme.hu/~balaton/qemu/amiga/ ? particularly, did you use the provided openbios-qemu.elf as bios?

To boot this installation, this works at my place:
qemu-system-ppc.exe -bios openbios-qemu.elf -L pc-bios -boot d -m 512 -M mac99,via=pmu -cdrom C:\Mac-images\morphos-3.11.iso -sdl -prom-env "boot-device=cd:,\mac_ppc32\boot.img" -prom-env "auto-boot?=true" -vga none -device sm501

To install you would need an additional disk created with qemu-img in the raw format.
Add it like this to the command line:
-drive file=C:\Mac-images\morphos311.img,format=raw,media=disk

Best,
Cat_7


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Jul 18, 2018 2:46 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Mon Jul 16, 2018 6:09 am
Posts: 2
Thank you for your reply. Did not work with QEMU 3 rc0 at all, but works like a charm with QEMU 3 rc1

Image


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Jul 18, 2018 4:41 pm 
Offline
Forum All-Star
User avatar

Joined: Fri Nov 27, 2009 5:11 am
Posts: 2194
Location: Emaculation.com
Nice! Is it handling the accelerated graphics as well, or is this essentially an alternative to WinUAE at this point?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Wed Jul 18, 2018 5:06 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Posts: 4392
Location: Sittard, The Netherlands
I haven't got it to boot from HD yet with 3.0 rc1 in Windows.

It seems some graphics acceleration works in Linux with -sdl,gl=on. See the youtube film demonstrating that:
https://www.youtube.com/watch?v=EZJ42NPG8Qo

This at least seems to boot the hd on OSX host with Qemu 3.0 RC1:
./qemu-system-ppc -bios openbios-qemu-morphos.elf -L pc-bios -M mac99,via=pmu -m 2048 -device sm501 -boot c -prom-env 'boot-device=hd:,boot.img' -hda Morphos-3.11.raw -vga none -serial stdio -net none -netdev user,id=network01 -device sungem,netdev=network01

But boots hangs in the grey screen before the desktop appears.

An experimental build for OSX hosts to run MorphOS is available here: http://www.open.ou.nl/hsp/downloads3/Qe ... 7-2018.zip


Best,
Cat_7


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 5 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
 

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group