System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 64bit

About BasiliskII, a 68k Mac emulator for Windows, MacOSX, and Linux that can run System 7.x through MacOS 8.1.

Moderators: Cat_7, Ronald P. Regensburg

Post Reply
Doccers
Space Cadet
Posts: 2
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:15 am

System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 64bit

Post by Doccers »

Heyo, all!

Just stumbled across BII - I ran mac OS6 and 7 back when I was younger and kinda miss it, so I figured I"d give this a shot. Install was pretty straight forwards, didn't have any major issues, just an oddity:

Audio works, and I can hear the system alert sound, and in the Sounds control panel I can change the system alert volume, but attempting to select any of the other system alert sounds (wild eep for example), it just continues to play the default noise.

Now, I can go into the System briefcase and play the wildeep sound from there and it plays that good ol' "Eeep" just fine, so I know the emulator is passing sound correctly, and I know the sound file is good, and I know it's in the system briefcase where it should be, and sure enough it shows up in the sound control panel, but selecting it, it still just plays the default beep.

I saw someone mention this elsewhere on the web but never got a response.

Just curious if I'm missing something obvious.

Thanks!
User avatar
24bit
Forum All-Star
Posts: 1414
Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Location: Germany

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 6

Post by 24bit »

Switching system alert sounds should work methinks.
At least it does on my side. I don´t use BII much with a W10 host, but just gave it a go.
Exe from here, Cat_7: http://www.open.ou.nl/hsp/downloads2/Ba ... 2-2015.zip
Needed files, Cat_7: http://www.open.ou.nl/hsp/downloads/Bas ... 1_2010.zip
Boot volume, MG: http://macintoshgarden.org/apps/macos-753-emulators

Looks like this on W10-64 pro, Eeep it does. :)

Image
Doccers
Space Cadet
Posts: 2
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:15 am

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 6

Post by Doccers »

Yeah that's exactly what I'm running, but when selecting Eep, it just does the default system beep, no eep. ohwell.
User avatar
Ronald P. Regensburg
Expert User
Posts: 6391
Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Location: Amsterdam, Netherlands

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 6

Post by Ronald P. Regensburg »

BasiliskII saves the system beep settings (and several other settings) in the xpram file on the host. Maybe something wrong with that file? Try: stop BasiliskII, delete the xpram file, and start BasiliskII again.
User avatar
GlitchBob
Space Cadet
Posts: 1
Joined: Thu Dec 21, 2017 6:29 am

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 6

Post by GlitchBob »

I generally wouldn't bump an old topic, but I'm having the same exact problem (though I'm using Win 7 32bit). I've tried everything I could think of and yet the default beep persists. :sad: I had hoped to hear these sounds once again while using BII... Any help would be most appreciated.
mdmiller
Space Cadet
Posts: 1
Joined: Sun Jan 28, 2018 12:17 am

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 6

Post by mdmiller »

I'm having the same issue: only the "Simple Beep" sound plays regardless of which alert sound is chosen. I'm running Basilisk II 1.0 on OSX, so it doesn't seem to be only a Windows issue.
User avatar
24bit
Forum All-Star
Posts: 1414
Joined: Wed Nov 11, 2009 5:47 pm
Location: Germany

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 6

Post by 24bit »

Strange, I never had a System sound issue with BasiliskII.
Feel free to try this boot image: http://macintoshgarden.org/apps/macos-753-emulators
As the MacOS was installed "For every Mac" some extensions won´t work with BasiliskII.
For example, a missing mpeg decoder pops up an alert at boot time.
Other than that the OS should work with System sounds, Mac or Windows.
ussohio
Space Cadet
Posts: 2
Joined: Mon Feb 11, 2013 2:05 am

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 64bit

Post by ussohio »

I'm running into the same issue now. I fixed it (I don't remember how!) on one of my Windows 10 machines several years ago. Now I'm installing the latest BII (year 2020) on a different Windows 10 machine, and I cannot get my selected error sound to play - just the default beep. I know this is an old thread, but if someone has figured out how to fix it, I'd love to get my "David Letterman throwing pencils through the window" beep back! :)
ussohio
Space Cadet
Posts: 2
Joined: Mon Feb 11, 2013 2:05 am

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 64bit

Post by ussohio »

I figured out how to fix it (at least on my machine). I'm running System 7.5.5 on Windows 10 with a recent (year 2020) build of Basilisk II. I found that changing my ROM image - from a Quadra 950 to a Quadra 650 (checksum F1A6F343, Quadra/Centris 610/650) let me properly set the system sound. I'm guessing - but am not sure - that the BII code that patches the ClkNoMem() to access PRAM has a conflict with some ROMs.
User avatar
adespoton
Forum All-Star
Posts: 3105
Joined: Fri Nov 27, 2009 5:11 am
Location: Emaculation.com
Contact:

Re: System Alert sounds with BII and system 7.5.3 on Win10 64bit

Post by adespoton »

ussohio wrote: Mon Nov 16, 2020 5:04 pm I figured out how to fix it (at least on my machine). I'm running System 7.5.5 on Windows 10 with a recent (year 2020) build of Basilisk II. I found that changing my ROM image - from a Quadra 950 to a Quadra 650 (checksum F1A6F343, Quadra/Centris 610/650) let me properly set the system sound. I'm guessing - but am not sure - that the BII code that patches the ClkNoMem() to access PRAM has a conflict with some ROMs.
Yup. See https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... -Dk7QDyKPY and update as needed.
Post Reply