Classic works fine

About PearPC, a PPC Mac emulator for Windows and Linux that can run MacOS X up to 10.4.

Moderators: Cat_7, Ronald P. Regensburg

prasys
Forum All-Star
Posts: 549
Joined: Sun May 23, 2004 7:41 am
Location: MY
Contact:

Classic works fine

Post by prasys »

Hey,

I got Classic running on my emulated Mac ,yeah the Classic Window loads but PearPC hangs after for a while...Not sure , I think I need to edit the source code a little bit....

Here is a screen shot

http://prasystem.uni.cc/MacOS.JPG

Please post your comments
jhkl
Tinkerer
Posts: 74
Joined: Sat May 29, 2004 2:57 pm
Location: Ontario, Canada

Post by jhkl »

That's amazing! :D :D :D

If you can get it to actually load and work (i.e. stop PearPC from hanging), that would be the biggest advancement with PearPC since the clock was fixed!
robojam
Forum All-Star
Posts: 780
Joined: Thu Apr 17, 2003 10:52 pm
Location: Charlotte, NC. USA

Post by robojam »

It would be a big advancement, but I think it will be some time before it is usable. Surely it will run slower than molases until we get some real speed from Pear PC.

However, it's still a great achievement.
Once you've made something idiot proof, they go and invent a better idiot!
felixding
Inquisitive Elf
Posts: 31
Joined: Mon Jun 07, 2004 1:39 pm

Post by felixding »

i'v tried this some times, but everytime i start classic, the "classic is starting" window comes out and disapper after a short while - nothing happened. :?
how do you start it?
jhkl
Tinkerer
Posts: 74
Joined: Sat May 29, 2004 2:57 pm
Location: Ontario, Canada

Post by jhkl »

Extremely dumb question below. Be prepared.

How exactly do you get the OS 9 classic folder on the virtual hard drive using PearPC? I thought that the operating system had to be installed in order to have the classic folder on the disk. :?
Thissa
Student Driver
Posts: 21
Joined: Fri May 14, 2004 7:22 pm

Post by Thissa »

jhkl wrote:Extremely dumb question below. Be prepared.

How exactly do you get the OS 9 classic folder on the virtual hard drive using PearPC? I thought that the operating system had to be installed in order to have the classic folder on the disk. :?
You could always install OS9 on a real mac, and copy over the System Folder through the network.
User avatar
kybernaut
Apple Corer
Posts: 247
Joined: Thu May 27, 2004 11:25 am
Location: Germany

Post by kybernaut »

This is exactly how far I have been when I tried it...

:wink:
Cybermagellan
Forum All-Star
Posts: 542
Joined: Mon May 24, 2004 5:37 am
Location: Arizona
Contact:

Post by Cybermagellan »

Irregardless it is progress. Prasys keep it up. If you need anything please let us know and we'll support you all the way!
User avatar
Yukon Kid
Mac Mechanic
Posts: 169
Joined: Thu May 20, 2004 6:27 pm

Post by Yukon Kid »

I was planning to move my os to a 6gig img.
does anyone know if I can enlarge my 3 gig.img?
or has anyone had success making a boot disk from a 3 gig img to a 6 gig img?

hell I might just reinstall on a 6 gig img.
always looking for the easy way.

I need some room to add the Classic stuff from my G5.
I think I will strip all the prefs to keep the os9 load small and few conflicts.

hope it works...
jhkl
Tinkerer
Posts: 74
Joined: Sat May 29, 2004 2:57 pm
Location: Ontario, Canada

Post by jhkl »

There used to be a tutorial on the main page with information on how to go from 3 GB to 6 GB, but it isn't there anymore. From what I can remember, you have to create the 6 GB disk and set it as the secondary IDE device. You then use Apple's Disk Copy utility to copy the old hard drive's contents to the new one.
User avatar
kybernaut
Apple Corer
Posts: 247
Joined: Thu May 27, 2004 11:25 am
Location: Germany

Post by kybernaut »

I'm pretty sure Classic will not work until PearPC is changed to officially support it. And the "booting", as it is at the moment, is stopping after a few seconds.

No reason at all to state something like "Classic runs fine" :wink:


--kybernaut
prasys
Forum All-Star
Posts: 549
Joined: Sun May 23, 2004 7:41 am
Location: MY
Contact:

Post by prasys »

I copied Classic from my iBook...Well, Classic Loads , you need to turn off extensions...Otherwise It will dissepaer and you need to use earlier bulids not the Latest one , try to get 0.2pre (not the offical 0.2)
User avatar
Yukon Kid
Mac Mechanic
Posts: 169
Joined: Thu May 20, 2004 6:27 pm

Post by Yukon Kid »

I am trimming my 0s9 extion file and hope to have things tried out soon.
there should be no reason for classic to work, afterall it is made to run within osx.
prasys
Forum All-Star
Posts: 549
Joined: Sun May 23, 2004 7:41 am
Location: MY
Contact:

Post by prasys »

Tell me if it works for you
Cybermagellan
Forum All-Star
Posts: 542
Joined: Mon May 24, 2004 5:37 am
Location: Arizona
Contact:

Post by Cybermagellan »

Here's a new challenge to you prasys....since WWDC released 10.4 try to load that. BTW someone 'says' that they did this on therealduckie but they had it listed under wallpapers so that kinda made me aprehensive.
User avatar
Yukon Kid
Mac Mechanic
Posts: 169
Joined: Thu May 20, 2004 6:27 pm

Post by Yukon Kid »

Cyb
10.4 is not out yet, just previewed. look for it after Christmas.
until then I don't know where you might find a working version.

has anyone looked at the project that allows you to change xp into a "OSX' looking system???? I can't remember what it is called but it makes xp "look and feel" like OSX.
Cybermagellan
Forum All-Star
Posts: 542
Joined: Mon May 24, 2004 5:37 am
Location: Arizona
Contact:

Post by Cybermagellan »

yeah I used to use a few that did that....one program was called DesktopX, Aston Shell...there are a few...but 10.4 was a RC that got released at WWDC. Just wondering if anyone here had the chance to run that yet
User avatar
Yukon Kid
Mac Mechanic
Posts: 169
Joined: Thu May 20, 2004 6:27 pm

Post by Yukon Kid »

RC? not sure what that means.
Marc
Master Emulator
Posts: 360
Joined: Wed Aug 20, 2003 2:14 pm

Post by Marc »

RC = Release Candidate. A development stage after beta which means it's almost stable.
User avatar
kybernaut
Apple Corer
Posts: 247
Joined: Thu May 27, 2004 11:25 am
Location: Germany

Post by kybernaut »

Cybermagellan wrote:yeah I used to use a few that did that....one program was called DesktopX, Aston Shell...there are a few...but 10.4 was a RC that got released at WWDC. Just wondering if anyone here had the chance to run that yet
It is far from finished from what I can tell and it isn't fundamentally different to 10.3. Not really worth it... BTW: The final release is scheduled for January 2005. So calling this pre-release a RC is kind of an euphemism :wink:

Beside of that, we're again running into the question, if discussing betas here is WaReZ or not... For me that is not necessarily the case, because the one that breaks his Non Disclosure Agreement is the betatester who leaks these disk images....

Anyway, probably not appropriate on these forums... :roll:


--kybernaut
prasys
Forum All-Star
Posts: 549
Joined: Sun May 23, 2004 7:41 am
Location: MY
Contact:

Post by prasys »

http://www.therealduckie.net/gallery/di ... ?pos=-2312

a screenshot of MacOS X 10.4 running on PearPC....
Cybermagellan
Forum All-Star
Posts: 542
Joined: Mon May 24, 2004 5:37 am
Location: Arizona
Contact:

Post by Cybermagellan »

Here are some more...and I plan on getting more later...

http://members.cox.net/schristopheraz/p ... allery.htm

Now prasys get back to OS9!
scothiam
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Thu Aug 12, 2004 11:12 pm
Location: Toronto, Canada

classic in osx

Post by scothiam »

Okay, I've got pear pc0.1.2 running OsX 10.3.5 smoothly... still no luck with classic. Unfortunately, I'm out of town and do not have access to my trusty old 7300 to scoop the system folder from, All I have is my Sheepshaver install, and my Os 9.2.2 install cd. I have the time to mess around, just need a push in the right direction.
Thanks, keep up the good work!
Last edited by scothiam on Sat Jun 18, 2005 2:40 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Cat_7
Expert User
Posts: 5051
Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Location: Sittard, The Netherlands

Post by Cat_7 »

Sorry to disappoint you, but the name of this topic is (a bit) misleading.

If you read the rest of it, it will become clear: Classic doesn't work from pearpc.

Cat_7
scothiam
Space Cadet
Posts: 6
Joined: Thu Aug 12, 2004 11:12 pm
Location: Toronto, Canada

Post by scothiam »

lol, yeah just a bit off... any updates on this? cheers
Post Reply